Referenties

Om je een indruk te geven van mijn werk, tref je hieronder een aantal reacties aan.

 

 


“Soms zit het mee, soms zit het tegen” is een bekende reclameslogan. Iedereen kent periodes waarin alles lekker loopt, thuis, op school of op het werk. Maar soms zit het tegen. Op zoek naar een oplossing vraag je familie en vrienden om raad. Je maakt een afspraak bij de huisarts, die je eventueel doorverwijst. Het probleem wordt opgelost of er is minder aandacht voor door andere dingen die je bezig houden. Maar opeens kan het de kop weer opsteken of treedt het weer op de voorgrond.

Voor ‘problemen’ met mijn kinderen heb ik Sandra gevraagd of zij er eens naar wilde kijken. Alweer zeven jaar geleden heeft ze bij mijn zoon een nare ervaring helpen verwerken. Voordat het gedrag waarvoor ik  hulp had gevraagd veranderde duurde het even, maar hij zat weer lekker in zijn vel. Het aantal boze buien die hij had nam af, terwijl dat niet eens mijn vraag was geweest. Maar wel een gevolg van die vervelende gebeurtenis. En wat met Sandra niet ter sprake is gekomen realiseerde ik mij later: mijn dochter droomde niet meer dat haar broertje in het water zou vallen. Dat was voor mij een duidelijk teken dat het afgerond was.

Dit jaar was mijn dochter aan de beurt. Na een paar jaar in het reguliere circuit te hebben gelopen en het hele gezin last had van haar klachten, vroeg ik Sandra om raad. Wat met anderen moeilijk te bespreken is, omdat je niet beoordeeld wilt worden of op ongevraagde adviezen zit te wachten, is in Sandra’s werkkamer zonder al te veel uitleg een helder probleem En daar gaat ze dan mee aan de slag. Zoals ze zelf zegt gaat ze in een andere modus en voelt dan het totaalplaatje. En totaalplaatje is misschien wel een erg verkleinwoord, want wat we ons bewust zijn is een fractie van wat we in het totaal zijn, heb ik geleerd.

Sandra kijkt naar de oorzaak van het probleem en confronteert, in dit geval, mijn dochters onbewuste er mee. Ze legt duidelijk uit wat de bedoeling is en waarom. Een conflict moet worden uitgepraat, gevolgen van een beslissing laat ze zien, hoe gedrag  bij andere mensen overkomt. Terwijl ze dat doet vertelt ze wat ze doet en hoe het kind erop reageert. Aan haar mimiek is ook te zien hoe erop wordt gereageerd. Ze kan verbaasd, verdrietig of blij kijken, of zelfs zin krijgen om met iets te gooien uit kwaadheid.

In het geval van mijn dochter liet ze haar (als in de Christmas Carrol bij Scrooge) het verleden, het heden en de toekomst zien. Aan mijn dochter merkte ik meteen na de eerste keer dat er al iets veranderd was.

Het is gek en leuk om te ervaren dat Sandra naar, mijn idee, op een hoog niveau bezig is, maar opeens een vraag kan stellen over een dagelijkse handeling met een gebruiksvoorwerp uit Nederland  anno 2017. En dit soort vragen of opmerkingen heb ik elke keer als kloppend ervaren.

Sandra geeft ook tips en adviezen mee. Die legt ze duidelijk uit, alsof ze vertelt hoe ze het bij haar eigen dochters doet. Dit vind ik net zoiets als wat ik hiervoor beschreef; Sandra is een nuchtere Apeldoornse.

De gegeven tips passen bij de nieuwe situatie en zorgen dat gedrag verandert. Nu ik zie dat mijn dochter vrolijker is zie ik dat mijn zoon zich minder op zijn kamer terugtrekt. En ook naar dit soort gevolgen kijkt Sandra, want als bij één gezinslid iets verandert heeft dat gevolgen voor de andere gezinsleden.

Sandra zorgt ervoor dat wat in het verleden is gebeurd goed wordt afgerond. Ze kijkt ook naar de toekomst. Niet als voorspeller met een glazen bol, maar ze voelt of wat er is aangepast klopt en of ze niets over het hoofd heeft gezien. Ze gaat ook na of, in dit geval, de kinderen lichamelijk goed in hun vel zitten. Terwijl ze het lichaam van mijn dochter voelde, probeerde ze het gevoel in de schouders onder woorden te brengen. Terwijl Sandra met haar schouders draaide en verschillende kanten op bewoog en ze heel geconcentreerd voelde hoe het toch zat dacht ik dat ik het even had moeten filmen om haar zelf te laten zien.

Het verschil tussen Sandra’s werkwijze zeven jaar geleden en nu is alleen dat ze het nu over een langere periode uitsmeert. Mijn zoon was destijds in één keer ‘gereset’, bij mijn dochter doet ze het in stapjes. Het laatste is minder heftig.

Had ik dit in het reguliere circuit ook kunnen vinden? Ik denk het niet. En niet op zo’n snelle termijn. Bovendien is de oorzaak van het probleem aangepakt op een positieve manier. Zoek je ook naar een oplossing voor iets waar je niet uit of vanaf kunt komen vraag eens aan Sandra of zij je kan helpen!

'Ik wil je even laten weten dat ik erg blij ben met al het moois wat ik door jou en het Licht heb mogen ervaren. Het heeft me meer gebracht dan al het andere dat ik geprobeerd heb.'

'Wat ik zo in jou waardeer is je spiritualiteit met aardse ondertoon, er is niks zweverig aan jou. Dat spreekt me enorm aan, de humor die je erbij betrekt.'

'Al jaren loop ik rond met lichamelijke problemen waar ik medicijnen voor kreeg, menig onderzoek gehad, maar het ging niet weg. Via via werd ik op Sandra geattendeerd. Sandra nam me stap voor stap mee en legde mij uit wat er in mijn lichaam door de tijd heen gebeurd is. Het gaf me niet alleen inzichten maar ze zorgde dat e.e.a. veranderde. Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik naar huis ging met een afwachtende houding. Maar wat is er veel veranderd! Ik slik geen medicijnen meer. Voel me een ander mens, krachtiger, liever voor mijzelf en mijn omgeving. En als bijkomend voordeel heeft Sandra me laten zien waar mijn talenten liggen en ben ik me nu aan het omscholen. Eindelijk ga ik doen waar mijn hart ligt!' 

'Wat jij voor mij hebt betekend, is niet in geld uit te drukken. Ik weet niet wat ik zonder jouw steun had gemoeten. Je weet me altijd weer in mijn kracht te zetten.'

'Je bent de liefste, puurste, warmste en betrokkenste coach die ik ooit heb ontmoet, ik vind je fantastisch.'